TECAJ ZA VIZAZISTA – KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI?

Nakon što je prošlo mnoštvo vremena od mog susreta i pohađanja raznih tečajeva i konačnog odabira onih koje sam i zavšrila, došlo je vrijeme i da vam malo opišem kako to izgleda, kakve su usluge, cijene i kvaliteta. Ako je upis tečajeva za šminkanje nešto o čemu razmišljate, svakako pročitajte tekst u nastavku. Na kraju članka pronaći ćete informacija tečaj šminkanja koji sam kreirala za sve one koji se žele naučiti šminkati za osobne potrebe.

 

Prije nego što sam uopće razmišljala da je upis nekakve škole ili tečaja šminkanja za mene, počela sam s istraživanjem onoga što te škole nude. Koncentrirala sam se na ono što je meni bilo najbitnije – gdje se škola nalazi, koliko dugo tečaj traje, što se sve uči na tom tečaju, što mi, osim novog znanja, donosi završetak tečaja i naravno, cijena tečaja.

Najviše tečaja možete pronaći u Zagrebu i mislim da tu zaista treba biti oprezan. Istraživajući sam naišla na zaista različite priče, najveće iznenađenje mi je bila jedna velika poznata škola koja ima nezainteresirane predavače, lošu šminku i loše uvjete. Cijena je, naravno, ogromna, zbog imena koje nose.

Neke škole u Zagrebu nude ubrzani tečaj što je najbolje za one koji nisu iz Zagreba ili za one koji nemaju puno vremena. Pritom treba paziti što taj ubrzani tečaj nosi, treba dobro proučiti ono što obećaju da ćete završetkom tečaja završiti.

Ukoliko vam je bitan samo papir, onda tražite neku školu koja po završetku daje certifikat, a posebno obratite pozornost na one koji daju certifikate koji vrijede u cijeloj Europi, kao što je moj certifikat. To znači da s nekim tečajevima ne možete šminati ni u lokalnom salonu (ukoliko im je papir bitan), a s nekim možete otići u Njemačku i šminkati.

Vrlo je bitno usporediti cijene između škola i tečajeva, znanja koja nude i diplome. Nailazila sam na tečajeve koji za diplomu nude papir bez ikakve vrijednosti i cijena im je viša nego kod nekih tečajeva koji daju EU certifikate. Opet, može biti da upravo taj skuplji tečaj bez diplome ima bolje predavače i nudi bolje stavke za učenje. Oko toga morate sami odlučiti što vam je bitnije.

Ono što je najvažnije za reći prije bilo kakve odluke je da uvijek u glavi trebate imati omjer 70:30. To znači da ćete na tečaju čuti najmanje 70% stvari koje već znate, a tek ćete 30% ili manje naučiti novog znanja. Također, predavači imaju te navike da ne mare previše za osobe koje dođu bez ikakvog znanja o šminkanju, željne učenja apsolutno svega. Na svoje sam oči vidjela kako predavači ipak češće obilaze one polaznike koji znaju i pomažu im da se usavrše.

Te se situacije mogu gledati s različitih gledišta. Smatram da nijednom predavaču nije lako prenijeti hrpu znanja osobi koja baš nikakvog znanja o šminkanju nema. To je vrlo apsurdno, budući da dođete naučiti. Ipak, moj savjet vam je da barem mjesec dana prije tečaja malo proučavate, vježbate, čitate, kako vam novci ne bi propali. Ja sam imala tu sreću da znam šminkati, pa sam se samo dodatno usavršila. Gledala sam određene polaznike koji su šminkali kao mala djeca, samo zato što su došli naučiti sve, a nitko nije stao kraj njih i pokazao im konkretnu tehniku.

Uvjeti na tečaju su vrlo bitni, šminka kojom se šminka, kistovi i sl. Ne možete vi naučiti šminkati s lošim kistom i sjenilom koje nema pigmentacije. Škola u koju idete mora imati barem neku srednju kvalitete šminke i kistova. Opet se tu pojavljuje ta situacija onih koji nemaju nikakvog znanja o šminkanju i onih koji znaju šminkati. Prilično je jasno da će se oni koji znaju šminkati uspjeti izvući nešto i iz tih loših uvjeta, no oni koji su došli tek naučiti mogu se baš namučiti.

Tečaj koji sam završila

U ovom postu ne planiram navoditi nikakva imena nijednog tečaja ili škole, no ukoliko budete htjeli znati, slobodno mi pošaljite mail, ili poruku na instagramu ili facebok stranici. Sve je MegTalksBeauty.
Ja sam najprije završila tečaj jedne zagrebačke škole koja se bavi osposobljavanjem polaznika za različita kozmetička zanimanja. Upisala sam ubrzani tečaj.

Ubrzani tečaj znači da ćete gradivo koje bi inače učili dva tjedna, mjesec ili više, naučiti u tek nekoliko dana. To također znači da ćete na tečaju biti nekoliko dana zaredom po cijele dane. Dakle, od ujutro do navečer. Nekom je to otežana situacija, nekom je to ipak draže

Uvjetima nisam bila nešto posebno zadovoljna – teoretsko predavanje totalno bezveze, ja sam i prije tečaja mogla održati bolje predavanje. Proces šminkanja je tekao na način da smo svi imali svoje modele, a kroz dan smo mijenjali što više modela možemo. To mi je odlično jer možete probati različite tipove očiju, kože i sl.

Šminka nije bila na razini, bilo je dobrih brandova, no morala sam primijetiti da je bilo i kopija nekih poznatih svjetskih bradnova poput Huda Beauty kozmetike. Puderi su bili pretamni, neka sjenila su bila totalno nepigmentirana – bilo je svega.

Svatko bi dobio svoj set kistova, a kistove koje smo dobili su bili totalno neprimjereni za ono za što smo ih trebali koristiti. Ipak, ja sam se u svemu tome snašla i izvukla iz toga pozitivno iskustvo jer sam time stekla još više samopouzdanja i tehnike, mislim da bih sad mogla šminkati u bilo kakvim uvjetima. To sam sama sebi donekle i dokazala, šminkajući za različite predstave onako s nogu iza tečaja.

Završetkom tečaja stekla sam možda 20% novog znanja, certifikat koji vrijedi za cijelu Europu i upis u radnu knjižicu. Cijena ovog tečaja bila je 3500 kuna.

Ukoliko tražite tečaj za šminkanje kako biste se usavršili u tome i krenuli u posao, svakako smatram da trebate dobro istražiti tržište i pronaći ekipu koja vam može dati traženo znanje. Treba vam znanje koje kreira samopouzdanje.

Ukoliko tražite tečaj kojime biste stekli znanje o šminkanju za svoje osobne potrebe, tu sam onda ja.
Nakon mnogo godina i mnogih završenih edukacija, kreirala sam i sama svoj tečaj za šminkanje, za osobne potrebe.

Tečaj je u obliku video radionice, unaprijed snimljene, pa možete pristupiti iz udobnosti doma i naučiti zaista svašta.

Ovdje možete pronaći sve o mom tečaju, a ako imate još bilo kakvih pitanja, slobodno mi se javite bilo gdje.

Jeste li završili kakav tečaj? Kakva su vaša iskustva?

Čitamo se brzo, M.


Komentari

2 komentara na “TECAJ ZA VIZAZISTA – KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI?”

  1. Imam u planu, odnosno voljela bi otići na jedan čisto zbog certifikata. Volim šminkati druge ljude i voljela bi to povećati. 🙂

  2. Htjela sam ici na neki tečaj, samo za sebe. Jos uvijek to zelim i planiram.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)